فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، تابستان 1401)

فصلنامه فناوری آموزش
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نسیم سعید*، اکبر جدیدی محمدآبادی صفحات 439-450
    پیشینه و اهداف

    امروزه روش های سنتی و قدیمی آموزش و یادگیری با ظهور فن آوری ها و روش های نوین، کارایی خود را از دست می دهند. فراگیران برای همگام شدن با محیط مداوم در حال تغییر اطراف خود باید به دنبال شیوه ها و رویه های جدیدی برای انتقال دانش و افزایش یادگیری باشند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش از طریق تلفن همراه بر یادگیری، تمرکز و رضایتمندی تحصیلی دانشجویان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون -  پس آزمون با گروه کنترل انتخاب شد. جامعه آماری شامل56 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد کرمان بود که ابتدا از طریق آزمونی در رابطه با مطالب درس مربوطه و تمرکز، مورد بررسی قرار گرفتند و کسانی که نمرات پایین تری داشتند به تعداد 44 نفر انتخاب شدند سپس به طور تصادفی در دو گروه شاهد (22) و آزمایش (22) قرار گرفتند. همچنین این دو گروه از نظر ترم تحصیلی، سن و میزان یادگیری و تمرکز تا حد ممکن همگون شدند. مطالب درسی تهیه شده توسط متخصصان گروه از طریق واتساپ و سرویس پیام کوتاه به صورت هفتگی در اختیار دانشجویان قرار گرفت. بدین صورت که یک فیلم آموزشی راجع به درس مذکور شامل موارد تیوری و عملی برای افراد در 8 جلسه از طریق فضای واتساپ ارسال و در جلسه 8 رفع اشکال و پرسش و پاسخ از طریق واتساپ و سرویس پیام کوتاه انجام شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه یادگیری که 35 سوال در رابطه با مطالب درسی توسط استاد مربوطه تهیه شد و روایی آن توسط اساتید مربوطه تایید شد. پرسش نامه مهارت تمرکز سواری و اورکی (1394) که از 13 ماده و دو عامل به نام تمرکز ارادی و تمرکز غیر ارادی تشکیل شده است، استفاده شد. خرده مقیاس تمرکز ارادی شامل 8 گویه و خرده مقیاس تمرکز غیر ارادی شامل 5 گویه است.به منظور تعیین پایایی پرسش نامه فوق الذکر از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که ضرایب حاصل برای کل پرسش نامه 74/0 همچنین روایی پرسش نامه یاد شده با کمک تحلیل عاملی تاییدی بررسی و تایید شد و 72/0برای خرده مقیاس مهارت های تمرکز ارادی و 70/0برای مهارت های تمرکز غیر ارادی. و پرسش نامه رضایت مندی تحصیلی محقق ساخته که از 11 گویه تشکیل شده، با نظرخواهی از 10 نفر از اساتید از نظر روایی محتوایی و صوری تایید شد و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ 85/0 و از طریق بازآزمایی 82/0 به دست آمد. گرد آوری داده ها در دو مرحله قبل و پس از پایان آموزش کل محتوای تعیین شده انجام شد. افراد گروه آزمایشی آموزش را در 8 جلسه 2 ساعته دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی در قالب جداول و شکل ها و همچنین آزمون مانوا و تحلیل کواریانس آزمون لوین و  آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، آموزش از طریق تلفن همراه بر یادگیری، مهارت تمرکز و رضایت مندی تحصیلی دانشجویان تاثیرگذار است. به این معنی که آموزش از طریق تلفن همراه می تواند باعث افزایش میزان یادگیری، مهارت تمرکز و رضایت مندی تحصیلی  دانشجویان شود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج تحقیق، آموزش از طریق تلفن همراه به دلیل دسترس بودن، قابل حمل بودن و کاربرد آسان و در همه وقت به مطالب و محتوا می تواند روش مناسبی برای آموزش مباحث مختلف آموزشی به دانشجویان باشد و همچنین یادگیری از طریق تلفن همراه این امکان را می دهد که افراد به محتوای یادگیری در هر زمان و مکان دست یابند، همین طور افراد می توانند به مواد آموزشی با ارزشی دسترسی داشته باشند که کیفیت یادگیری و رضایت ندی تحصیلی آن ها را ارتقا دهد و با توجه به انعطاف پذیری بالای این نوع آموزش دانشجویان می توانند با توجه به شرایط و موقعیت خود و براساس آمادگی ذهنی به یادگیری بپردازند که این خود مانع حواس پرتی و کاهش عوامل مداخله گر در تمرکز می شود.

    کلیدواژگان: آموزش از طریق تلفن همراه، یادگیری، مهارت تمرکز، رضایتمندی تحصیلی، دانشجویان
  • سونا حضرتی قاسم قشلاقی، یوسف مهدوی نسب*، سید عبدالله قاسم تبار صفحات 451-466
    پیشینه و اهداف

    ایجاد یک نظام آموزشی که توان تربیت دانش آموزان برای زندگی در جهانی که همواره در حال تغییر است، از اهداف بنیادین آموزش و پرورش در جوامع پیشرفته است. به همین جهت عجیب نیست که تعداد زیادی از نظام های تربیتی تصمیم دارند تکنولوژی های جدید آموزشی را در جهت رسیدن به اهداف آموزشی استفاده کنند. یکی از دلایل پویایی و کارایی نظام های آموزشی پیشرفته در کشورهای توسعه یافته این است که در نظام های یاد شده مدام  روش های یاددهی و یادگیری را مورد مطالعه قرار می دهند و همواره از بهترین روش ها و اثربخش ترین آن ها استفاده می نمایند. از این رو پیش بینی می شود که به کارگیری واقعیت افزوده به مثابه وسیله ای نوظهور در جهت ایجاد نوآوری در سیستم های آموزشی معمول می تواند رسیدن به اهداف آموزشی را تسهیل کند. از دیگر سو به کارگیری اصول طراحی چندرسانه ای در برنامه های آموزشی دیجیتال از اهمیت بالایی برخوردار است و در ساخت برنامه های واقعیت افزوده که می تواند به عنوان یک چندرسانه ای شناخته شود باید مورد توجه قرار بگیرد. بنابراین هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از سبک آموزش محاوره ای و سبک آموزش رسمی در واقعیت افزوده بر یادگیری درس علوم تجربی پایه هشتم متوسطه است.

    روش ها 

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل، دانش آموزان پسر پایه هشتم ابتدایی استان البرز در سال تحصیلی 1400- 1399 بوده و نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده است. دانش آموزان هر سه کلاس در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. روش این پژوهش، از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بوده است.  به این صورت که یک گروه آزمایش با کمک نرم افزار واقعیت افزوده به سبک رسمی و یک گروه آزمایش با کمک نرم افزار واقعیت افزوده به سبک محاوره ای و گروه گواه با روش معمول آموزش دیدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل آزمون یادگیری محقق ساخته علوم تجربی بود که  روایی صوری آن ها توسط  معلمان و  متخصصان  تکنولوژی  آموزشی سنجیده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کواریانس یک راهه ANCOVA نشان می دهد بین نمرات درس علوم تجربی در گروه های آموزش معمول، آموزش محاوره ای و آموزش رسمی تفاوت معنی داری وجود دارد (13/133 F= ٫p<0/05) و استفاده از سبک آموزش محاوره ای نسبت به روش آموزش معمول بر یادگیری تاثیر معناداری دارد. تفاوت بین میانگین نمرات گروه آموزش معمول با دو گروه آموزش محاوره ای و آموزش رسمی معنی دار است (p<0/05). و استفاده از هر دو سبک آموزش رسمی و آموزش محاوره ای در واقعیت افزوده، در مقایسه با روش آموزش معمول اثربخش تر است و موجب یادگیری بهتر درس علوم تجربی در دانش آموزان پایه هشتم متوسطه شده است. همچنین تفاوت میانگین نمرات گروه آموزش رسمی با گروه آموزش محاوره ای معنی دار است (p<0/05) و استفاده از سبک آموزش محاوره ای در واقعیت افزوده در مقایسه با روش آموزش رسمی اثربخش تر است و موجب یادگیری بهتر درس علوم تجربی می شود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به داده های جمع آوری شده و نتایج حاصل از تحلیل ها چنین استنباط می شود که نتایج حاصل از مقایسه داده های گروهی که از برنامه واقعیت افزوده به سبک آموزش رسمی آموزش دیدند با داده های گروهی که با روش معمول آموزش دیدند معنادار بوده است. از سوی دیگر نتایج حاصل از مقایسه داده های گروهی که از برنامه واقعیت افزوده به سبک آموزش محاوره ای آموزش دیدند با داده های گروهی که با روش معمول آموزش دیدند معنادار بوده است. همچنین نتایج حاصل از مقایسه داده های گروهی که با برنامه واقعیت افزوده به سبک آموزش محاوره ای آموزش دیدند با داده های گروهی که با برنامه واقعیت افزوده به سبک آموزش رسمی آموزش دیدند معنادار بوده است و در مجموع استفاده از سبک محاوره ای با هدف یادگیری موثر بوده است.

    کلیدواژگان: سبک آموزش رسمی، سبک آموزش محاوره ای، واقعیت افزوده، یادگیری، علوم تجربی
  • ثریا خزایی، محبوبه عارفی* صفحات 467-482
    پیشینه و اهداف

    با ظهور یادگیری الکترونیکی چشم انداز آموزشی تغییر یافت. به دنبال این تغییرات و جداسازی فراگیران در دوره های آموزش مجازی یک حس انزوا و بیگانگی پدید آمد و به تهدیدی برای یادگیری در این دوره ها  تبدیل شد. نرخ ترک تحصیل از دوره های آموزش الکترونیکی در حدود 40% در مقایسه با 10% در دوره های دانشگاهی مستند شده است؛ به عبارت دیگر در مراکز آموزشی آنلاین بیش از 50% از یادگیرندگان ترک تحصیل کردند. چالش های مربوط به فرسایش و ترک تحصیل منجر شد تا حفظ دانشجو یک عامل تعیین کننده در رتبه بندی علمی قلمداد گردد و این رتبه بندی در نهایت از اعتبار، رتبه علمی و مهم ترین معیارهای موفقیت برای موسسات آموزش عالی حمایت کند؛ بنابراین حس حضور به عنوان عامل مهم مطرح شد؛ زیرا با اعمال مناسب حس حضور در محیط یادگیری الکترونیکی نه تنها نرخ ترک تحصیل کاهش یافت بلکه منجر به یادگیری بهتر فراگیران شد. بنابراین مطالعه حاضر به ترجمه و اعتبارسنجی پرسش نامه حضور نسخه 3 (PQ3) پرداخت تا برای اولین بار در ایران با بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی ابزار پرسش نامه حضور بتوان در بسترهای متنوع محیط های یادگیری مجازی از آن استفاده کرد.

    روش ها 

    جامعه پژوهش در این مطالعه توصیفی، کلیه دانشجویان شرکت کننده در دوره های یادگیری مجازی دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 1400- 1399 بود که از این میان330 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با ابزار پیمایشی حضور ویتمر و سینگر (26) پاسخ دادند و از این میان 200 پرسش نامه قابل تحلیل بود.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی 4 عامل (درگیرکردن، کیفیت رابط کاربری، حمایت حسی و عامل انطباق- غوطه وری) با توجه به تعداد ارزش های ویژه بالاتر از 1 استخراج و انتخاب شدند. این 4 عامل با توان 07/89 درصد، تغییرات کل حضور در محیط های یادگیری مجازی را تبیین می کردند. نتایج آزمون آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی آزمون نشان داد کل ابزار از همسانی مطلوبی (98/0) برخوردار است. نتایج آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس ها 94/0 الی 97/0 بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه نشان داد ساختار پرسش نامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برازش، مطلوب بودن مدل را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایح تحلیل عاملی تاییدی، مرتبه دوم عامل های درگیرکردن، حمایت حسی، عامل انطباق- غوطه وری و کیفیت رابط کاربری به ترتیب 69، 65، 89 و 71 درصد از واریانس حضور در محیط یادگیری مجازی را تبیین می کردند؛ بنابراین نتایج به دست آمده حاکی از روایی و پایایی مطلوب و قابل قبول بودن عوامل ساختاری نسخه ترجمه شده پرسش نامه حضور برای استفاده در پژوهش های مربوط به محیط های مجازی در بین فراگیران ایرانی است.

    کلیدواژگان: حضور، پایایی، روایی، استاندارد سازی، محیط یادگیری مجازی
  • مرتضی اکبری*، نازنین جوادی، مژگان دانش صفحات 483-498
    پیشینه و اهداف

    یادگیری الکترونیکی شیوه ای برای طراحی، تدوین، ارایه و ارزشیابی آموزش است که از قابلیت ها و امکانات الکترونیکی برای کمک به یادگیری بهره می گیرد که طی سه دهه گذشته مورد استقبال موسسات آموزشی و یادگیرندگان قرار گرفته است. اما به دلیل همه گیری COVID-19 یادگیری الکترونیکی در کانون توجه عمومی و سیاسی گسترده تر قرار گرفته است. این امر سبب شده تا بررسی رفتار یادگیرندگان در مواجهه با بستر آموزش الکترونیکی و ابعاد مختلف آن مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش نگارنده می کوشد تا با استفاده از مدل موفقیت سیستم های اطلاعاتی و نظریه جریان، عوامل اثرگذار بر تداوم استفاده کاربر از یادگیری الکترونیکی را بررسی نماید.

    روش ها 

    پژوهش حاضر از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی- همبستگی و از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی به شمار می رود. متغیرهای این پژوهش با استفاده از پرسش نامه استاندارد مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین در این پژوهش نمونه گیری با استفاده از پرسش نامه های طراحی شده که به صورت اینترنتی و فیزیکی در میان دانشجویان مجازی ورودی سال 1398 و قبل تر در سه دانشگاه (دانشگاه تهران، علامه طباطبایی و الزهرا) در سطح تهران، توزیع و تکمیل شده اند، به انجام رسیده است. در نهایت حدود 450 پرسش نامه به صورت حضوری و الکترونیکی در میان دانشجویان دوره های مجازی این سه دانشگاه توزیع شد که از این تعداد 23 پرسش نامه بازگردانده نشد و یا بدون پاسخ تحویل داده شدند و حدود 30 مورد نیز به دلیل ناقص بودن پرسش نامه حذف شده اند. در مجموع داده های مربوط به 390 پرسش نامه در این مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. داده های به دست آمده با کمک نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش حاکی از تایید کامل چهار فرضیه و معناداری آنها (T-Value بیشتر از 1.96) و رد کامل چهار فرضیه (T-Value کمتر از 1.96) است. فرضیات مورد تایید شامل تایید تاثیر مثبت و معنادار کیفیت اطلاعات بر رضایت کاربر، کیفیت خدمات بر رضایت کاربر، لذت بردن بر رضایت کاربر، رضایت کاربر بر تمایل کاربر، کیفیت اطلاعات بر تمایل کاربر، کیفیت سیستم بر تمایل کاربر و لذت بردن بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از آموزش الکترونیکی بوده است. براساس نتایج این تحلیل، تاثیرگذارترین عامل بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از ابزارهای یادگیری الکترونیکی، لذت بردن کاربر از به کارگیری سیستم یادگیری الکترونیکی است. علاوه بر این لذت بردن بیشترین تاثیر را بر رضایت کاربر دارد. فرضیاتی که مورد تایید واقع نشده است شامل تاثیر کیفیت سیستم و رضایت کاربر، تاثیر تمرکز و رضایت کاربر، تاثیر کیفیت خدمات بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی و تاثیر تمرکز بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی بوده است.

    نتیجه گیری

      محققان در این پژوهش با بررسی مولفه های اصلی تاثیرگذار بر موضوع مطالعه در بستر یادگیری الکترونیکی در ایران را به طور خاص در میان دانشجویان دوره های مجازی سه دانشگاه شهر تهران مورد ارزیابی و مطالعه قرارداده است. غالب این پژوهشگران رضایت را عامل کلیدی موثر بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از فناوری دانسته اند. به همین دلیل پژوهشگران با استناد به مطالعات پیشین، عوامل موثر بر رضایت کاربر در استفاده از فناوری را شناسایی و مطالعه نموده است. متغیر رضایت به عنوان یک متغیر میانجی در نظر گرفته شده و تاثیر آن بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از فناوری سنجیده شده است. از میان عوامل موثر بر رضایت کاربر، عوامل کیفیت اطلاعات، کیفیت خدمات، کیفیت سیستم، لذت بردن و تمرکز مطالعه شده اند. همچنین تاثیر این متغیرها بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از فناوری نیز دو سوال دیگر این پژوهش را شکل داده است. طبق نتایج، کیفیت سیستم و تمرکز تاثیری بر رضایت کاربران نداشته است. همچنین کیفیت خدمات و تمرکز بر تمایل کاربر به تداوم استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی اثری نداشته است. در نتیجه این یافته ها متمایز با پژوهش های پیشین بوده است.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، مدل ISSM، تئوری جریان، تمایل به تداوم استفاده از یادگیری الکترونیکی
  • محمد علیزاده جمال* صفحات 499-510
    پیشینه و اهداف

    دانشگاه فرهنگیان با تحول در نگرش دانشجو معلمان نسبت به مساله آموزش و همچنین بالا بردن سطح دانش تخصصی و مهارت های حرفه ای دانشجو معلمان از جمله به کارگیری فناوری در همه حوزه ها می تواند اصلاحات اساسی در رویکردهای آموزشی، برنامه های درسی و روش های آموزش بهتر به دانش آموزان ایجاد نماید. در این میان با توجه به این که درس ریاضی در تمام مقاطع تحصیلی از درس های اصلی دانش آموزان است؛ لذا باید به معلمانی که مسیولیت آموزش این درس را چه در دوره ابتدایی و چه در دوره دبیرستان بر عهده دارند، توجه ویژه ای نمود. از طرفی یکی از مهارت های اساسی برای موفقیت یک معلم ریاضی در همه حوزه های آموزشی، تربیتی، اداری و رشد حرفه ای، مهارت آشنایی و به کارگیری فناوری است. تلفیق فناوری اطلاعات و ارتباطات در برنامه درسی به ویژه درس ریاضی و ارزیابی اثربخش بودن آن همواره یکی از دغدغه های رایج دلسوزان نظام آموزشی بوده است؛ لذا هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد دانش آموختگان رشته آموزش ریاضی دانشگاه فرهنگیان از نظر به کارگیری فناوری از دیدگاه مدیران براساس مدل جان وایلز و جوزف باندی است.

    روش ها 

    روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل  57 نفر از دانش آموختگان رشته آموزش ریاضی دانشگاه فرهنگیان است که در سال تحصیلی 1397 تا 1399 در مدارس استان خراسان شمالی شروع به تدریس نموده اند، که با توجه به محدود بودن جامعه آماری همه این 57 نفر در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفته اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بوده که بر اساس محورهای ارزیابی مدل جان وایلز و جوزف باندی تدوین و توسط مدیران مدارس تکمیل و گردآوری شد که بعد از تایید روایی، پایایی پرسش نامه  با استفاده از آلفای کرونباخ 95/0 به دست آمد. در بخش آمار استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعمیم نتایج از آزمون t  تک نمونه ای به کمک نرم افزارSPSS - V23  استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که دانش آموختگان رشته آموزش ریاضی دانشگاه فرهنگیان از نظر به کارگیری فناوری از دیدگاه مدیران مدارس در پنج مولفه از شش مولفه مدل جان وایلز و جوزف باندی (بهسازی و آموزش، رشد حرفه ای، روابط انسانی، امور اداری، برنامه ریزی درسی) دارای عملکرد مطلوبی بوده اند و امتیاز عملکرد آن ها در این پنج مولفه از حد میانگین بالاتر است؛ ولی در یک مولفه دیگر(ارزشیابی) دارای عملکرد مطلوبی نیستند و امتیاز عملکرد آن ها در این مولفه از حد میانگین پایین تر است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت کیفیت عملکرد دانش آموختگان رشته آموزش ریاضی دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی از نظر به کارگیری فناوری از دیدگاه مدیران مدارس براساس الگوی جان وایلز و جوزف باندی در مجموع شش مولفه بهسازی و آموزش، رشد حرفه ای، روابط انسانی، ارزشیابی، امور اداری و برنامه ریزی درسی به طور میانگین مطلوب بوده است. از طرفی با توجه به امتیاز پایین به دست آمده در مولفه ارزشیابی به نظر می رسد توجه بیشتر به ارایه درس «سنجش و ارزشیابی یادگیری ریاضی» براساس مهارت های به کارگیری فناوری های نوین و همچنین برگزاری کارگاه های آموزشی کاربست فناوری در حوزه ارزشیابی به آشنایی بیشتر و عملکرد بهتر دانش آموختگان رشته آموزش ریاضی در این بخش کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، به کارگیری فناوری، دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان، ارزیابی عملکرد
  • سعید نورالهی، محسن نظرزاده زارع*، سید میثم موسوی صفحات 511-524
    پیشینه و اهداف

    شیوع ویروس کرونا به‏عنوان بحران جدی برای سازمان ها و موسسات تجاری و آموزشی باعث تعطیلی آن ها شد. در مواجهه با چنین بحرانی، انتقال از آموزش حضوری به آموزش مجازی در دستور کار موسسات آموزشی به ویژه مدارس قرار گرفت و باعث شد تا به معلمان به عنوان یکی از پیشگامان خط مقدم فرایند یاددهی-یادگیری، فشار کاری مضاعفی وارد شود. در چنین شرایطی، رهبری مدارس می تواند نقش بسیار موثری در افزایش کارایی افراد و کاهش فشارهای ناشی از تغییرات شتابان محیطی داشته باشد. یکی از سبک های رهبری که می تواند به رهبران مدارس در نیل به این مقصود کمک کند، به کارگیری سبک رهبری دوسو توان است. رهبری دوسوتوان نوع جدیدی از سبک رهبری است که از دو طیف متفاوت رفتارهای رهبری تشکیل شده و برای مقابله با تغییرات محیطی، رفتارهای رهبری باز و بسته را به‏طور متعادل و مکمل یکدیگر به کار می‏برد. دوسوتوانی به افزایش چابکی و عملکرد سازمانی مربوط می‏شود، و به معنای واقعی کلمه توانایی استفاده از هر دودست با توان یکسان است. رهبری دوسو توان می تواند تاثیرات بسیاری بر خودکارآمدی، نگرش شغلی و... داشته باشد؛ لذا مطالعه اثر این سبک از رهبری در سالیان اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. با توجه به کمبود پژوهش های انجام شده در مورد این سبک از رهبری به خصوص در بسترهای آموزشی در کشور ما، ضرورت انجام چنین مطالعه ای احساس می شد. براین اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری دو سوتوان بر رضایت و استرس شغلی معلمان در آموزش مجازی با نقش میانجی توانمندسازی روانشناختی بود.

    روش ها 

    برای نیل به این مقصود، از روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان مقطع ابتدایی شهر تاکستان بودند، که با توجه به نامشخص بودن تعداد معلمان، حداکثر حجم نمونه به تعداد 335 نفر با استفاده از نمونه ‏گیری تصادفی ساده درنظر گرفته شد. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه سبک رهبری دوسوتوان، توانمندسازی روانشناختی، رضایت شغلی و استرس شغلی انجام شد و برای تحلیل داده‏ها با روش آماری مدل‏یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر تاییدی) و آزمون همبستگی پیرسون از نرم ‏افزارهای آماری SPSS و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ‏ها حاکی از تاثیر معنادار و مثبت رهبری باز بر توانمندسازی (637/0)، تاثیر معنادار و مثبت رهبری بسته بر توانمندسازی (365/0)، تاثیر معنادار و منفی توانمندسازی بر استرس شغلی (313/0-)، تاثیر معنادار و منفی رهبری بسته بر استرس شغلی (314/0-)، تاثیر معنادار و منفی رهبری باز بر استرس شغلی (449/0-)، تاثیر معنادار و مثبت توانمندسازی بر رضایت شغلی (224/0)، تاثیر معنادار و مثبت رهبری بسته بر رضایت شغلی (350/0)، تاثیر معنادار و مثبت رهبری باز بر رضایت شغلی (235/0)، تاثیر معنادار و منفی استرس شغلی بر رضایت شغلی (327/0-) بود. همچنین یافته‏ها حاکی از تاثیر غیرمستقیم و معنادار رهبری بسته و رهبری باز بر استرس شغلی و رضایت شغلی از طریق توانمندسازی و تاثیر غیرمستقیم توانمندسازی بر رضایت شغلی از طریق استرس شغلی بود. علاوه بر این، شاخص‏های اندازه‏گیری و برازش مدل نیز حکایت از مطلوب بودن مدل داشتند.

    نتیجه گیری

    در مجموع یافته های پژوهش نشان داد که با بهره ‏گیری از رهبری دوسوتوان و توانمندسازی می‏توان علاوه بر کاهش استرس شغلی معلمان، رضایت شغلی آن ها را نیز افزایش داد؛ بنابراین می توان از این سبک از رهبری به عنوان یک ابزار مفید برای رهبری اثربخش در مدارس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رهبری دو سوتوان، رضایت شغلی، استرس شغلی، توانمندسازی روانشناختی، معلمان
  • مجتبی مقصودی*، فاطمه صفایی، علی هاشمی صفحات 525-538
    پیشینه و اهداف

    تاکید بر آموزش مجازی در آموزش عالی پدیده ای نوظهور نیست و همواره به عنوان یک محیط آموزش کمکی در کنار آموزش مجازی مطرح بوده است؛ اما با وقوع ناگهانی همه گیری کرونا، نظام آموزش عالی غافل گیرانه به آن پناه برد. اگرچه پیش از این نیز کیفیت این محیط آموزشی پیوسته مورد سنجش قرار گرفته است ولی سوال اصلی این است که آیا آن چه در پیش از دوران کرونا در خصوص کیفیت آموزش مجازی و قابلیت های آن گفته شد در این دوران که تنها محیط آموزش و یادگیری بوده است نیز صادق است. از این رو، هدف از انجام این تحقیق بررسی کیفیت آموزش مجازی ارایه شده در دانشگاه فرهنگیان در دوران همه گیری کرونا با تاکید بر سنجش نگرش استادان و دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی بود.

    روش ها 

    در این تحقیق، از روش آمیخته کمی-کیفی ترتیبی استفاده شد. به منظور گردآوری داده های کمی، دو پرسش نامه جداگانه برای استادان و دانشجویان استفاده شد که به ترتیب حاوی 15 و 19 سوال بود که نگرش آنان را براساس یک مقیاس لیکرت پنج گزینه ای اندازه می گرفت.  نسخه اصلی پرسش نامه ویژه استادان توسط دیلون و مک لین [39] ساخته شده است و پرسش نامه وطن پرست و همکاران [40] نیز برای دانشجویان استفاده شد. در این تحقیق جامعه آماری مشتمل بر713 دانشجو و 89 استاد شاغل در دانشگاه فرهنگیان استان مرکزی بود. شرکت کنندگان این پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این پرسش نامه ها در میان 317 دانشجو و 36 استاد از گروه های آموزشی آموزش ابتدایی، مشاوره، آموزش کودکان استثنایی، تربیت بدنی، آموزش زبان انگلیسی و ادبیات فارسی، الهیات و فناوری اطلاعات توزیع شدند. پس از گردآوری داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه برای تحلیل داده ها استفاده شد. علاوه بر این، برای گردآوری داده های کیفی، پرسش های مصاحبه بر مبنای نتایج تحلیل داده های کمی طراحی شد و سپس مصاحبه با 22 تن (14 خانم و 8 آقا) از دانشجویان و 12 تن (6 آقا و 6 خانم) از استادان داوطلب در شرکت در مصاحبه از گروه های آموزشی فوق الذکر انجام شد. پس از ضبط جلسات مصاحبه و پیاده سازی آن، مرحله کدگذاری و دسته بندی آن ها انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که استادان رشته های مختلف آموزشی از نگرش مثبت و رضایت بالایی از آموزش مجازی در این دوران برخوردار بودند و تفاوتی بین استادان گروه های آموزشی مختلف از این نظر وجود نداشت. درحالی که، نتایج گویای این واقعیت بود که دانشجویان عموما از نگرشی منفی و رضایت اندک نسبت به آموزش مجازی برخوردار بودند و تفاوت معناداری بین نگرش آنان با توجه به رشته تحصیلی شان وجود داشت. برای کشف علل تاثیرگذار بر بروز این نتایج، محققان تصمیم به انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته گرفتند. پس از تحلیل محتوای داده های کیفی حاصل از مصاحبه با استادان و دانشجویان با اتکا بر روش تحلیل محتوای کیفی هدایت شده، مشخص شد که عوامل مربوط به محیط آموزش مجازی و چندرسانه ای و نیز یادگیری مشارکتی در شکل گیری نگرش استادان و دانشجویان مهم است. به همین ترتیب، علاوه بر این عوامل، عامل سوم که مربوط به یادگیری مستقل است در شکل گ یری نگرش و میزان رضایت مندی آنان از آموزش نقش ایفا می کرد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که استادان و دانشجویان تا چه اندازه می توانند نظرات متفاوتی داشته باشند. در حالی که استادان شرکت کننده در این تحقیق نگرش مثبت نسبت به آموزش مجازی در دانشگاه فرهنگیان داشتند، دانشجویان در مجموع نگرشی منفی به آن در دوره همه گیری کرونا  نشان دادند. بر اساس یافته های این پژوهش از داده های کیفی، ابزارهای آموزش چندرسانه ای و استفاده ناکافی از آموزش گروهی و مشارکتی از نقاط ضعف و علل اصلی نگرش منفی و نارضایتی نسبی دانشجویان بوده است و نیز طراحی محتوا و مطالب درسی و عدم تشویق دانشجویان بر یادگیری مستقل نیز از دیگر علل این نارضایتی بود. بنا بر نتایج این تحقیق پیشنهاد می شود که برای اجرای بهینه آموزش مجازی استادان علاوه بر دانش و مهارت، باید از نگرش مثبتی برخوردار باشند و با قاطعیت این نگرش را به دانشجویان منتقل کنند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشگاه فرهنگیان، نگرش، کیفیت سنجی
  • شیلا سلیمانی، خدیجه علی آبادی*، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور صفحات 539-551
    پیشینه و اهداف

    نیاز به عملکرد و استقلال سبک های حل مساله یادگیری دستور زبان انگلیسی دانشجویان در دنیای  دانش مدار کنونی، امری ضروری است. لذا پژوهش حاضر با هدف بهبود آن تحت الگوی یادگیری معکوس به این موضوع پرداخته است.

    روش ها

    تحقیق حاضر از نوع کاربردی و نیمه آزمایشی است. جامعه آماری پژوهش از میان کلیه فراگیران ثبت نام شده در مرکز آموزش های تخصصی کوتاه مدت زبان انگلیسی علاءالدین از سال تحصیلی 1397 تا 1399 (تعداد 380 نفر) به صورت هدفمند و در دسترس تعیین شد. معیار انتخاب زبان آموزان با جایگزینی تصادفی بود. در پرسش نامه های پیش آزمون و پس آزمونی که فراگیران به سوالات به طور کامل پاسخ نداده بودند و یا مواردی که بدون جواب بودند از این مجموعه حذف شدند. در نهایت مشارکت کنندگان تعداد 220 نفر شدند که در دو گروه کنترل و آزمایش هر گروه 110 نفر قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه ی حل مساله کسیدی و لانگ  (Cassidy & Long, 1996)  با 24 سوال که روی یک مقیاس سه درجه ای (بله، خیر و نمی دانم) تنظیم شده و شش عامل را می سنجد، استفاده شد. این پرسش نامه ابتدا به عنوان پیش آزمون روی گروه کنترل و آزمایش اجرا شد. سپس در گروه کنترل از آموزش به شیوه معمول و متداول که تمام مراکز آموزش زبان از آن بهره می گیرند، استفاده شد. بدین معنی که ارایه مفاهیم به صورت تدریس سخنرانی شفاهی یا کتبی از طرف مدرس صورت گرفت که شامل استفاده از روش حفظ و تکرار و پرسش و پاسخ توسط فراگیر است. در آن به علاقه، استعداد و تفاوت های فردی فراگیران توجه نمی شود. شیوه تدریس معکوس در گروه آزمایش اجرا شد. به این معنی که مدرس معکوس تدریس نمود. در این روش، مدرس کتاب، اسلایدها، جزوه آموزشی و همچنین آزمون های تعاملی (interactive tests) را تهیه کرد و سپس بستر شبکه اجتماعی مناسب با توجه به دسترسی آسان (تلگرام و واتس اپ) را در نظر گرفت. او این موارد را قبل از کلاس در اختیار فراگیران قرار داد. فراگیران و مدرس می توانستند با به اشتراک گذاشتن مطالب آموزشی، ایده ها، سوالات، تکالیف و نکات را از طریق این شبکه های اجتماعی تعاملی با یکدیگر به اشتراک گذاشته و در ارتباط باشند. این روش به مدت 16 ماه (بدون درنظر گرفتن جلسات لغو شده) در 10 دوره و  برای هرکدام از گروه های  آزمایش و کنترل 5 دوره آموزش داده شد. هر دوره شامل 39 جلسه 90 دقیقه ای (58.5 ساعت) 2 جلسه در هفته و یا 20 جلسه 180 دقیقه ای (60 ساعت) یک جلسه در هفته فقط جمعه ها تحت آموزش یک مربی برگزار شد. در ابتدای جلسه بعد، از مطالب جلسه قبل پس آزمون و مصاحبه شده و در مورد محتوای همان جلسه پیش آزمون گرفته می شد. برای پاسخ به سوالات تحقیق، از آزمون اندازه گیری مکرر (repeated measurement) و آزمون های پارامتریک T یک نمونه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حکایت از اثر این روش تدریس بر بهبود عملکرد و استقلال در حل مساله یادگیری دستور زبان انگلیسی دانشجویان تحت الگوی یادگیری معکوس داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ارزش و مقبولیت الگو در کنار روش های تدریس سنتی بر عملکرد و استقلال در حل مساله یادگیری دستور زبان انگلیسی دانشجویان تاثیر فراوان داشته و باعث افزایش اعتماد به نفس فراگیران می شود. اجرای پژوهش های همانند در دروس مختلف رشته های مختلف دانشگاه‍ی و همچنین بررسی این شیوه تدریس بر روی نمونه های بیشتر از جمله پیشنهادها برای پژوهش های آتی است.

    کلیدواژگان: الگوی یادگیری معکوس، استقلال، عملکرد، دستور زبان انگلیسی، سبک های حل مساله
  • کیومرث تقی پور*، فیروز محمودی، میکائیل عباسی، مهری محمدی صفحات 553-570
    پیشینه و اهداف

    شکاف دیجیتالی (Digital Divide) به نابرابری در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) اشاره دارد. نابرابری میان افرادی که دسترسی موثر به فناوری دیجیتال و اطلاعات دارند و کسانی که دسترسی بسیار محدود دارند و یا دسترسی ندارند. با توجه به اینکه آموزش و پرورش ایران بدون آمادگی و برنامه ریزی لازم وارد عرصه ارایه آموزش در شرایط کرونایی شده است، بررسی وضعیت شکاف دیجیتالی و اطلاع از چگونگی اجرای آموزش در این شرایط می تواند به بهبود کیفیت ارایه آموزش در مدارس بی انجامد. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان شکاف دیجیتالی در آموزش متوسطه دوم شهر تبریز در شرایط کرونایی، و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام گرفت.

    روش ها

    روش پژوهش در زمره تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان و دانش آموزان مدارس پسرانه متوسطه دوم- پایه 12 شهر تبریز در نیم سال دوم سال تحصیلی 1398- 1399 بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی و از هر پنج ناحیه آموزشی 3 مدرسه و از هر مدرسه یک کلاس پایه 12 به صورت تصادفی انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه های حسینی و همکاران (1392)، گریگ (2016)، و زارعی زوارکی و سالمیان (1394) گردآوری شد. روایی پرسش نامه ها مورد تایید متخصصان قرار گرفت. پایایی پرسش نامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ برای پرسش نامه حسینی و همکاران (1392)، پرسش نامه گریگ (2016)، و پرسش نامه زارعی زوارکی و سالمیان (1394) به ترتیب 796/0، 86/0، و 92/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره، آزمون T مستقل، و آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مرتبط با وضعیت شکاف دیجیتالی نشان داد که بین معلمان نواحی آموزشی پنج گانه تبریز صرفا در میزان دسترسی، و میزان استفاده از کامپیوتر در طول روز شکاف دیجیتالی وجود دارد؛ اما بین دانش آموزان در نواحی آموزشی پنج گانه تبریز در اکثر ابعاد شکاف دیجیتالی، دسترسی به فاوا، میزان استفاده از کامپیوتر در طول روز و سال، و میزان مهارت آنان در استفاده از فاوا تفاوت معنی داری وجود دارد. میزان دسترسی معلمان به فاوا در اکثر نواحی آموزشی تبریز نسبت به دانش آموزان بیشتر است؛ اما میزان نگرش، مهارت، و میزان استفاده دانش آموزان از فاوا بهتر از معلمان در اکثر نواحی تبریز است. طبق نتایج مرتبط با عوامل موثر بر شکاف دیجیتالی از دیدگاه معلمان، به ترتیب ضعف تجهیزات- فنی، ضعف مالی و اقتصادی، ضعف فرهنگی، ضعف انگیزشی- آموزشی و ضعف زیرساخت های مدیریتی و برنامه ریزی به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر ایجاد شکاف دیجیتال در آموزش متوسطه دوم شهر تبریز شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته به دست آمده، شکاف دیجیتالی در آموزش دوره متوسطه دوم شهر تبریز مشهود است و ضرورت دارد که آموزش و پرورش در کنار تجهیز مدارس، مراکز فاوا در نواحی محروم جهت دسترسی بهتر معلمان و دانش آموزان راه اندازی کند و همچنین دوره های مهارت افزایی در ارتباط با فاوا برگزار کند.

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، فاوا، آموزش
  • فاطمه نارنجی ثانی*، محمدرضا کرامتی، مریم سادات حسینی سهی صفحات 571-589
    پیشینه و اهداف

    یکی از مهم ترین اهداف نظام های آموزشی رفع نیازهای یادگیرندگان به ویژه در مواقع بحرانی است. همه گیری بیماری کووید 19 یکی از بزرگ ترین بحران های اخیر بوده و تاثیر قابل توجهی بر نظام های آموزشی داشته است؛ به نحوی که بسیاری از کشورها به آموزش های برخط روی آورده اند که در هر زمان و مکان قابل دسترسی است؛ اما انتقاداتی هم به آن وارد است. ازجمله انتقادات می توان به ضعف نظام ارزشیابی دانشجویان و تاثیر منفی بر ارتباطات بین فردی اشاره کرد. کیفیت یاددهی یادگیری در دانشگاه ها اهمیت بسیاری دارد و ارزیابی اثربخشی آن یکی از مهم ترین دغدغه های متصدیان امر است. به منظور ارزشیابی اثربخشی آموزش الکترونیکی لازم است ابتدا سازه مذکور تعریف و سپس عوامل اصلی و موثر در انجام موفقیت آمیز آن شناسایی شود. در دورانی زندگی می کنیم که با حجم انبوهی از اطلاعات سروکار داریم و پیشرفت روزمره فناوری نیز بر حجم آن ها می افزاید، ازاین رو نظام آموزشی مدرسه دیگر قادر به رفع نیازها و مطالبات دانشجویان نیست و توجه و تقویت مهارت های فردی یادگیرندگان نظیر خود نظارتی، خودارزیابی و یادگیری خود راهبر سبب می شود فرد به دنبال برطرف کردن نیازهایش باشد؛ بنابراین با توجه به مساله مطرح شده و اهمیت آن، پژوهش حاضر باهدف نقش اثربخشی یادگیری الکترونیکی بر اساس یادگیری خود راهبر دانشجویان در بحران همه گیری کرونا انجام شده است.

    روش ها

    از منظر هدف، روش این پژوهش کاربردی و از منظر نحوه گردآوری اطلاعات، کمی و از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان شاغل به تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1399 1400 هستند. با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، 377 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری یافته های پژوهش حاضر شامل پرسش نامه یادگیری خود راهبر شن و همکاران و همچنین پرسش نامه اثربخشی یادگیری الکترونیکی است که شین یان هانگ و همکاران آن را طراحی کرده اند. به منظور بررسی اعتبار پرسش نامه اثربخشی یادگیری الکترونیکی و یادگیری خود راهبر از روایی محتوا و روایی سازه استفاده شده است که هر دو نشان می دهد مدل از برازش مناسبی برخوردار است. درنهایت به منظور تحلیل داده ها از آزمون تی (به منظور تعیین وضعیت متغیرهای پژوهش)، ضریب همبستگی پیرسون (به منظور بررسی رابطه ساده بین متغیرهای پژوهش)، رگرسیون گام به گام و نهایتا تحلیل عاملی تاییدی (برای روایی سازه و تبیین نقش متغیرها) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحقیق بیانگر آن است که وضعیت یادگیری خود راهبر و اثربخشی یادگیری الکترونیکی ازنظر دانشجویان بالاتر از میانگین نظری قرار دارد و از بین مولفه های یادگیری خود راهبر، انگیزه یادگیری از بالاترین میانگین برخوردار است. بین یادگیری خود راهبر و مولفه های آن با اثربخشی یادگیری الکترونیکی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و از بین مولفه های یادگیری خود راهبر، انگیزه یادگیری، برنامه ریزی و توانایی های اجرایی بیشترین رابطه را با اثربخشی یادگیری الکترونیکی داشته است. درنهایت نتیجه رگرسیون گام به گام بیانگر آن است که یادگیری خود راهبر و مولفه های آن قادر است حدود 30 درصد از اثربخشی یادگیری الکترونیکی دانشجویان را تبیین کند.

    نتیجه گیری

    خود راهبری عامل مهمی در اثربخشی یادگیری دانشجویان در محیط یادگیری الکترونیکی محسوب می شود؛ لذا یادگیرندگانی که با راهبردهای خاص از قبیل هدف گذاری، نظارت و برنامه ریزی، یادگیری شان را تنظیم می کنند، پیشرفت بهتری دارند و یادگیری آن ها اثربخش تر است. البته به نظر می رسد این امر در محیط یادگیری الکترونیکی اهمیت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: یادگیری خودراهبر، اثربخشی یادگیری الکترونیکی، دانشجویان، کووید -19
  • طلعت صباغ حسن زاده*، حسن نخعی صفحات 591-604
    پیشینه و اهداف

    یادگیری الکترونیکی به عنوان پیامد مستقیم ادغام فناوری و آموزش، به صورت یک رسانه قدرتمند یادگیری به ویژه با استفاده از فناوری های اینترنت پدیدار شده است. یادگیری الکترونیکی استفاده از فن آوری ارتباط از راه دور برای ارایه اطلاعات به منظور آموزش و یادگیری است که با توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات به الگویی جدید برای آموزش مدرن تبدیل شده است. کیفیت یادگیری الکترونیکی وابسته به اندازه یا میزانی است که فناوری، تعامل ها، محتوا و خدمات به یادگیرنده و یاددهنده اجازه می دهد تا مطابق با انتظارات خود در محیط یادگیری فعالیت کنند و رضایت به دست آورند. افزایش قابلیت های یادگیری الکترونیکی و امکان تحقق هدف های آموزشی از این طریق، در گروی درنظر گرفتن ابعاد و جوانب متعدد آن و توجه به عوامل تاثیرگذار در سیستم یادگیری الکترونیکی است. با استفاده از محتوای الکترونیکی طیف بیشتری از حواس دانش آموزان درفرآیند یاددهی- یادگیری درگیر شده و فرآیند یادگیری عمیق تر و اشتیاق دانش آموزان بیشتر می شود.  این پژوهش با هدف بررسی رابطه کیفیت خدمات آموزشی مدرسه با موفقیت سیستم های یادگیری الکترونیکی با نقش میانجی گری رضایت ادراک شده در میان دانش آموزان پسر ابتدایی ناحیه یک انجام گرفت.

    روش ها 

    روش تحقیق تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت انجام تحقیق، جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق را دانش آموزان پسر پایه پنجم و ششم ابتدایی ناحیه یک شهر مشهد به تعداد تقریبی 9000 نفر تشکیل دادند که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، 369 نفر به عنوان حجم نمونه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند. روش نمونه گیری تصادفی در دسترس است. مهمترین ابزار تحقیق پرسشنامه است و پرسشنامه پژوهش برگرفته از تحقیق آل فرایهات و همکارانمی باشد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه در تحقیق آل فرایهات و همکاران  ارزیابی و مطلوب بودن آنها تایید گردید. در تحقیق آل فرایهات و همکاران ، میزان پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ %85 حاصل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های توصیفی و استنباطی از نرم افزار AMOS و SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش می توان گفت رضایت ادراک شده اثر غیر مستقیم و میانجی در رابطه ابعاد کیفیت خدمات آموزشی و سودمندی ادراک شده سیستم یادگیری الکترونیکی دانش آموزان دارد و همچنین اثر غیر مستقیم رضایت ادراک شده در رابطه ابعاد کیفیت خدمات آموزشی و کاربرد سیستم یادگیری الکترونیکی دانش آموزان تایید شد.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان می دهد؛ در صورتی که کیفیت خدمات آموزشی مدارس از ابعاد مختلف دارای کیفیت مطلوبی باشد و دانش آموزان بتوانند خودشان را با سیستم یادگیری الکترونیکی تطابق دهند، احساس سودمندی و ارزشمندی ادراک شده بیشتری خواهند داشت. هر چقدر دانش آموزان در خدمات آموزشی مختلفی (کیفیت فنی سیستم عالی، کیفیت معلم بروز و با دانش، کیفیت اطلاعات جامع و دقیق و پشتیبانی سیستم آموزشی) که دریافت می کنند احساس رضایت بیشتری داشته باشند، به احتمال بسیار زیاد از سیستم یادگیری الکترونیکی به عنوان کاربر، استفاده بیشتری می کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، موفقیت سیستم های یادگیری الکترونیکی، رضایت ادراک شده دانش آموزان
  • رضا وهاب آهاری، اصغر زمانی*، مهتاب پور آتشی صفحات 605-618
    پیشینه و اهداف

    فرهنگ یادگیری سازمانی، اشتیاق شغلی و نیروی انسانی از مهم ترین عوامل موثر در پیشرفت یک سازمان می باشند. فرهنگ بر کلیه رفتار و اعمال انسان در تمام امور تاثیرگذار است. یادگیری در بقا و پیشرفت سازمان موثر است. نیروی انسانی از دارایی های با ارزش و محوری برای سازمان محسوب می شود. با توجه به شرایط خاص عصر حاضر اهمیت یادگیری الکترونیکی بیش از گذشته احساس می شود. از طرفی اشتیاق کارکنان به شغل خود از عوامل موثر بر موفقیت و بقای سازمان محسوب می شود؛ برهمین اساس این پژوهش به سنجش ابعاد فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی و ارتباط آن با اشتیاق شغلی کارکنان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی پرداخته است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و از نظر هدف کابردی است. برای دستیابی به هدف تحقیق هفت فرضیه تدوین شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه به تعداد 300 نفر است که نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده گردید که بر این اساس 169 نفر تعیین شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها برای پاسخ گویی به فرضیه های پژوهش دو پرسش نامه استاندارد انتخاب شد. پرسش نامه استاندارد فرهنگ یادگیری سازمانی به منظور ارزیابی فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی دارای 21 گویه از هفت مولفه در مقیاس 5 درجه ای لیکرت و پرسش نامه استاندارد اشتیاق شغلی برای ارزیابی اشتیاق شغلی کارکنان دانشگاه دارای 17 گویه از سه مولفه با طیف 5 گزینه ای لیکرت بوده است که روایی آن ها از نظر متخصصان تایید شده و ضریب آلفای کرونباخ این پرسش نامه ها به ترتیب 96/0 و 93/0 به دست آمد. از 169 پرسش نامه توزیع شده تعداد 154 پرسش نامه دارای اطلاعات کامل بود که مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفتند. برای انتخاب آزمون آماری مناسب و بیان نرمال یا عدم نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف و برای تجزیه و تحلیل داده ها در آمار استنباطی به علت عدم توزیع نرمال داده ها از آزمون های ناپارامتریک (ضریب همبستگی اسپیرمن) با کمک نرم افزار SPSS 24 استفاده شده است.

    یافته ها

    فرضیه های پژوهش در بخش آمار استنباطی با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ نتایج به دست آمده ضریب همبستگی تمام مولفه های فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی با اشتیاق شغلی کارکنان دانشگاه را مثبت و معنا دار نشان داد که عبارتند از  ایجاد یادگیری مداوم 467/0، ارتقای کاوش و مباحثه 476/0، یادگیری تیمی 438/0، سیستم های تسهیمی 455/0، توانمندسازی افراد 536/0، سیستم ارتباطی 494/0 و تدارک رهبری 430/0. بیشترین ضریب همبستگی مربوط به مولفه توانمندسازی افراد است. همچنین ضریب همبستگی بین کلیه مولفه های فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی و اشتیاق شغلی 537/0 گزارش شده که نشان می دهد بین دو متغیر رابطه همبستگی مثبت، معنا دار و در حد متوسط وجود دارد.  

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش، نشان داد که فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی باعث افزایش اشتیاق شغلی می شود و رابطه فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی با اشتیاق شغلی مثبت و معنادار است. اشتیاق شغلی به پرورش یک فرهنگ یادگیری مثبت در سازمان کمک می کند و بدین طریق سازمان ها علاوه بر حفظ و نگهداری سرمایه های انسانی، کارکنانی با انگیزه، مسیول و درگیر با کارشان در اختیار دارند. بنابراین بهبود و تقویت فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی می تواند موجبات بهبود اشتیاق شغلی کارکنان را فراهم سازد و باعث اثربخشی سازمانی شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری الکترونیکی سازمانی، اشتیاق شغلی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
  • محمدصادق موحدی فر، مریم تقوایی یزدی*، محمد صالحی صفحات 619-634
    پیشینه و اهداف

    امروزه خلق مشترک ارزش فی مابین نهادها، سازمان ها و کسب وکارها از عوامل مهم رشد اقتصادی و هم افزایی حوزه کسب وکار و بهبود روابط ذینفعان است. ازاین رو این پژوهش به طراحی و اعتباریابی ابزار سنجش خلق مشترک ارزش در کسب وکارهای فناورانه باهدف کاربردی پرداخته است. هدف اصلی محقق در پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که ابعاد ابزار ارزیابی خلق مشترک ارزش برای کسب وکارهای فناورانه چیست؟ و درصدد است به طراحی و روان سنجی ابزار ارزیابی خلق مشترک ارزش برای کسب وکارهای فناورانه بپردازد.

    روش ها 

    پژوهش از نوع آمیخته بوده و جامعه آماری کیفی متشکل از مدیران عامل و اعضای هییت مدیره در حوزه فناوری اطلاعات و کسب وکارهای فناورانه و کسب وکارهای نوین فناور محور روش نمونه گیری هدفمند با رعایت قانون اشباع نظرات، تعداد 14 نفر انتخاب شده اند. جامعه آماری در بخش کمی با در نظر  گرفتن بیش از 2773 شرکت فعال در صنعت فناوری اطلاعات که در سایت ای سی تی کی (www.ictkey.ir) ثبت شده است و طبعا، وجود همین میزان مدیران عالی و ارشد؛ همچنین عدم شفافیت دقیق اطلاعات در خصوص جامعه آماری، با در نظر گرفتن فرمول حجم نمونه بدون جامعه آماری برحسب نسبت شامل 408 نفر مدیران لایه اول، دوم و سوم مشغول در حوزه های کسب وکارهای فناورانه علی الخصوص با موضوع فناوری اطلاعات و ارتباطات و حوزه های نوین فناور محور در شرکت ها، موسسات دولتی و خصوصی در شهر تهران بزرگ با روش نمونه گیری ساده تصادفی اتخاذ شده اند. ابزار اولیه از طریق مطالعه گسترده مبانی نظری، تحقیقات پیشین، مقالات مرتبط و مصاحبه با خبرگان است که درنهایت منجر به طراحی پرسش نامه اولیه شد. سپس روایی صوری و محتوایی کمی و کیفی بررسی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی با مقدار بالای 7/0 تعیین شد. سپس از تحلیل عاملی تاییدی ابزار مذکور با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 و Samartpls3 مورد تایید  قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که در روایی صوری و محتوایی کمی و کیفی؛ امتیاز تاثیر گویه های پایین تر از 5/1 و نسبت روایی محتوای کمتر از 62/0 و شاخص روایی محتوای پایین تر از 79/0 حذف شد که شامل مقولاتی چون ذینفعان داخلی و خارجی، یکپارچگی ذهنی و توافقات، روان شناختی اجتماعی، منابع و منافع، آینده نگری و آینده نگاری، خصیصه فرهنگی برد برد، تحلیل و آنالیز، آغازنگری و پیشگام نگری است. نتایج حاصل از آزمون تحلیل عاملی تاییدی نشان داد، ابعاد خلق مشترک ارزش شامل 12 بعد به شرح فرآیندهای تعاملی، عملکرد/کارکرد فناوری، مشتری محوری، ارزش پایدار، ملزومات هم آفرینی، خلق ارزش، فرهنگ، تصمیم سازی، اقتصادی، ارزش آموزی، سیاست و قوانین و مقررات، فرصت و شاخص های آن شامل 28 مولفه است که به شرح زیر می باشد: نیازسنجی/ نیازسازی، مشارکت و تولید ارزش مشترک، میزان رضایت و شاخص پذیر، بهره برداری از ابزار هوشمند/ ابزارسازی، پارادایم/ نگاه فناورانه، مشتری، مبتنی بر سرویس، مبتنی بر فرآیندهای مستمر، مبتنی بر مدل و استراتژی، حوزه های اجتماعی و قانونی، زیرساخت، جذب و اشتراک اطلاعات، سیاست گذاری/حاکمیتی، تولید و جذب ارزش، محرک، اشتراک منافع، متغیر فرهنگی، سامانه پیشنهاد ساز برخط و به روز، مالی، بهینه مصرفی، سرمایه گذاران، تعریف و آموزش کاربردی مفهوم ارزش، دانشگاه و آموزش عالی، پرورش نیروی انسانی خلاق، حمایت از مالکیت فکری، سیاست های حمایتی دولت، برانگیختگی و ایده آفرینی ذهنی افراد و فرصت سازی.

    نتیجه گیری

    در بررسی روایی سازه، مقدار بار عاملی تمام گویه ها، مقادیر مناسبی بالاتر از 4/0است. پایایی هر دو ملاک (آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی) تمام ابعاد بالای 7/0، میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و همه ابعاد بیشتر از 5/0 را نشان داد که مورد تایید  است. درنهایت یافته های این مطالعه حاکی از آن است که ابزار طراحی شده شامل 12 بعد و 28 مولفه است که از اعتبار و پایایی قوی و مناسبی برخوردار بوده و می توان از آن ، جهت ارزیابی خلق مشترک ارزش در کسب وکارهای فناورانه در راستای تعالی و توسعه کسب وکار و ایجاد فضای تجاری و اقتصادی جدید، بهره جست.

    کلیدواژگان: خلق مشترک ارزش، روایی و پایایی، پرسشنامه، ساخت ابزار، ایجاد ارزش مشترک
  • وحیده سادات واحدی* صفحات 635-646
    پیشینه و اهداف

    راهبرد کلاس معکوس یکی از روش های نوین آموزش-یادگیری است که در سالیان اخیر توانسته است نظر بسیاری از محققان و صاحب نظران را به خود جلب نماید و به عنوان راه حلی برای برون رفت از مشکلات مطرح شده و چالش های فرارو ارایه شود. افزون بر این در زمینه آموزش زبان انگلیسی، اخیرا توجه بسیاری از متخصصان معطوف به آموزش راهبردهای یادگیری به عنوان عاملی موثر بر فراگیری زبان شده است. امروزه بسیاری بر این باورند که فراگیری دانش زبانی به تنهایی موفقیت زبان آموزان را تضمین نمی کند؛ بلکه پرورش زبان آموزانی خودراهبر از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش معکوس راهبردهای یادگیری (شناختی-فراشناختی) بر بهبود مهارت گفتاری و خودتنظیمی فراگیران صورت گرفت.

    روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه های آزمایشی و کنترل است. شرکت کنندگان این پژوهش 120 نفر از زبان آموزان سطح متوسط بودند که به سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل تقسیم بندی شدند. گروه آزمایشی اول همزمان با تدریس کتاب آموزشی معمول در موسسه تحت آموزش راهبردهای یادگیری (شناختی و فراشناختی) از طریق کلاس معکوس قرار گرفتند. به گروه آزمایشی دوم کتاب آموزشی موسسه از طریق شیوه کلاس معکوس بدون تلفیق آموزش راهبردهای یادگیری آموزش داده شد. گروه آزمایشی سوم همزمان با تدریس کتاب آموزشی، تحت آموزش راهبردهای یادگیری (شناختی و فراشناختی) از طریق کلاس درس سنتی قرار گرفتند. به زبان آموزان گروه کنترل کتاب آموزشی به روش معمول سنتی آموزش داده شد و سعی شد تحت آموزش هیچ یک از راهبردهای یادگیری قرار نگیرند. جهت سنجش میزان مهارت گفتاری شرکت کنندگان در ابتدا و انتهای پژوهش از آزمون های رایج در موسسه که بر اساس محتوای کتاب تدریس شده طراحی شده اند استفاده گردید. روایی ابزار توسط چندین نفر از مدرسان زبان باتجربه موسسه مورد بررسی وتایید قرار گرفت. پایایی ابزار نیز توسط آلفای کرونباخ سنجیده و برابر 88/0 گزارش شد. میزان خودتنظیمی فراگیران نیز باپرسش نامه خودتنظیمی بوفارد و همکاران (1995) ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های کوواریانس چندمتغیره و تحلیل واریانس دوراهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش معکوس راهبردهای یادگیری بر بهبود مهارت گفتاری زبان آموزان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج نشان داد که اثرات مستقل دو متغیر آموزش معکوس و آموزش راهبردهای یادگیری بر میزان خودتنظیمی فراگیران معنادار بوده، درحالی که تعامل این دو متغیر مستقل معنادار نیست. درادامه با توجه به نتایج آزمون تعقیبی توکی برای اثر آموزش معکوس و همچنین آموزش راهبردهای یادگیری چنین مشخص شد که تفاوت بین میانگین نمرات خودتنظیمی تمامی گروه ها در رابطه با روش آموزش معکوس و همچنین آموزش راهبردهای یادگیری معنی دار است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت آموزش معکوس به عنوان رویکردی نوین در قالب تلفیق با آموزش سنتی می تواند به افزایش کارایی کلاس های درس سنتی آموزش زبان منتهی شود. به علاوه فراگیران زبان انگلیسی عمدتا از کمبود تعامل در محیط خارج از کلاس درس شکایت دارند و کلاس های معکوس با فراهم کردن محیط های ارتباطی تعاملی خارج از کلاس درس می تواند این نیاز را مرتفع سازد.

    کلیدواژگان: آموزش معکوس، راهبردهای یادگیری، مهارت گفتاری، خودتنظیمی
  • برات سلیمی، یوسف نامور*، اعظم راستگو، توران سلیمانی صفحات 647-659
    پیشینه و اهداف

    تلاش جوامع امروزی برای همگامی با تغییرات روزافزون در عرصه فن آوری به حوزه آموزش و پرورش هم کشیده شده است؛ براین اساس تغییرات و تحولات ساختاری، سازمانی و اداری در شکل کنونی مدارس به عنوان یک ضرورت در دیدگاه خبرگان و کارشناسان مطرح شده است. سرعت تغییرات و توسعه فن آوری ها و تاثیر آن بر روندهای آموزشی، به همراه خود، چالش ها و فرصت های استفاده از فن آوری های نوین را پیش روی آموزش قرار داده است. هدف این پژوهش بررسی اثرات فن آوری های نوین بر روندهای آموزشی آینده براساس مطالعات مروری روی منابع خارجی، منابع داخلی و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان آموزشی است.

    روش ها 

    این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شده است. جامعه آماری شامل اسناد، مقالات، رساله ها، ویدیوهای سخنرانی و کنفرانس های آموزشی، طرح ها و گزارش های پژوهشی مرتبط با موضوع مورد پژوهش و قابل دسترسی در دو دهه اخیر و همچنین نتایج مصاحبه نیمه ساختاری انجام یافته با 20 نفر از صاحب نظران در حوزه تعلیم و تربیت در استان اردبیل است. داده ها به روش کیفی سه گام « تحلیل مضمون» کدگذاری، تحلیل و مقوله بندی شده اند.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه، ذیل دو مضمون اصلی «تاثیر مثبت فن آوری در آموزش» و «چالش فن آوری و آموزش»، تدوین شد که مضمون اصلی اول با 40 مضمون فرعی و مضمون اصلی دوم 34 مضمون فرعی دسته بندی شد. ضرورت توجه به اثرات فن آوری برساختارها و فرصت های فردی، کاهش هزینه ها، راه حل های خودکار و افزایش بازده، بهبود بخشی به فرایند تدریس و... را می توان بخشی از مضمون های فرعی به دست آمده ذیل مضمون اصلی «تاثیر مثبت فن آوری در آموزش» به حساب آورد. همچنین در ذیل مضمون «چالش فن آوری و آموزش» مضمون های فرعی عدم همخوانی استانداردهای موجود با استانداردهای در حال ظهور، نیاز به مسیرها و زیر ساخت های جدید انتقال جریان آموزش در مدارس آینده، فرامرزی بودن فن آوری، گسترش اینترنت، فرهنگ-استارتاپی، نحوه مدیریت پیچیدگی و عدم اطمینان، حالت چسبنگی و نفوذ فن آوری در فرهنگ جامعه و... به دست آمد.

    نتیجه گیری

    توجه و برنامه ریزی برای تغییر در نظام آموزشی آینده را می توان از یافته های به دست آمده از این پژوهش استنباط کرد.

    کلیدواژگان: فضای آموزشی، فناوری های نوین، روندهای آموزشی، تعامل دو سویه، یادگیری هوشمند
|
  • N. Saeid *, A. Jadidi Mohammadabadi Pages 439-450

    Today, traditional and old methods of teaching and learning are losing their effectiveness with the advent of new technologies and methods. Learners need to find new ways to transfer knowledge and enhance learning to keep up with the ever-changing environment around them. The aim of this study was to determine the effect of mobile education on students' learning, concentration and academic satisfaction. The present study is applied in terms of purpose and quasi-experimental with Pre-test and - post-test plan with control group. The statistical population includes 56 medical students of Kerman Azad University which at first were examined through a test in relation to the relevant course content and focus and those with lower scores were selected from 44 people. Then they were randomly divided into two groups of control (22) and experimental (22). The two groups were also homogenized as much as possible in terms of semester, age, and level of learning and concentration. In this way, an educational video about the mentioned lesson, including theoretical and practical cases, was sent to student in 7 sessions through WhatsApp space, and in session 8, questions and answers were done through WhatsApp and SMS service.The research tool included a learning questionnaire in which 35 questions related to the curriculum were prepared by the relevant teacher, Savari and Oraki Concentration Skills Questionnaire (2015) which consists of 13 items and two factors called voluntary concentration and involuntary concentration The voluntary concentration subscale consists of 8 items The non-voluntary concentration subscale consists of 5 items. In order to determine the reliability of the above-mentioned questionnaire, Cronbach's alpha method was used. The coefficients were 0.74 for the whole questionnaire and 0.72 for the subscale of voluntary concentration skills and 0.70 for involuntary concentration skills and a researcher-made academic satisfaction questionnaire consisting of 11 items And by asking the opinion of 10 professors in terms of content and face validity was confirmed and its reliability was determined by Cronbach's alpha 0.85 and by retest 0.82. Data collection was performed in two stages before and after the training of the entire content, the experimental group received training in 8 sessions of 2 hours,Descriptive and inferential statistics in the form of tables and figures as well as Manova test, analysis of covariance-Levin test and Kolmogorov-Smirnov test were used to analyze the data. The results showed that mobile education has an effect on students' learning, concentration skills and academic satisfaction. This means that mobile education can increase students' learning, concentration skills and academic satisfaction. In fact, this type of education due to its availability, portability and easy access to the content at any time can be a good way to teach different educational topics to students. Mobile learning also allows people to access learning content anytime, anywhere. Individuals can also access valuable educational materials that enhance their learning quality and academic satisfaction. And due to the high flexibility of this type of education, students can learn according to their circumstances and based on mental readiness, which in turn prevents distraction and reduces interfering factors in concentration.

    Keywords: Mobile education, Learning, concentration skills, academic satisfaction, students
  • S. Hazrati Ghasemgheshlaghi, Y. Mahdavinasab *, S. Ghasemtabar Pages 451-466
    Background and Objectives

    The creation of an educational system that has the potential to educate students to live in a world which is constantly changing is one of the fundamental goals of education in developed societies, so it is not surprising that many educational systems decide to use modern educational technologies to achieve an advanced system. One of the reasons for the efficiency of advanced educational systems is that they study teaching and learning methods and always use the best and most effective methods. Therefore, it is predicted that using augmented reality as an emerging tool to promote innovation in conventional educational systems can facilitate the achievement of educational goals. On the other hand, multimedia designing principles in the digital educational applicatins is very important and must be considered in augmented reality design. Therefore, the purpose of this study was to compare the use of conversational education style and formal education style in augmented reality on the learning rate of natural science course for eighth-grade high-school students.

    Method

    The statistical population of the study included eighth-grade schools of Alborz province in the academic year 2020 – 2021; and the students of three classes were assigned into two experimental groups and one control group. The research metod was experimental by pre-test-post-test design with a control group. The experiment group was trained by the augmented reality application aids in formal style and another experiment group with augmented reality application in conversational style and a control group with the convetnitonal instruction. The measurement instrument was a experimental science achievement test and its validity was assessed by teachers and educational technology experts.

    Findings

    The results of ANCOVA test showed that there was a significant difference among the scores of the control, conversational education and formal education groups on learning of experimental sciences (F=133.13, p <0.05); and thtat the use of a conversational teaching style compared to the conventional teaching had a significant effect on learning. The difference between the mean scores of the control group and the two groups of conversational education and formal education was significant (p <0.05). The use of both formal and augmented reality teaching styles was more effective as compared to the control group and led to better learning of experimental sciences in eighth-grade high-school students. Also, the difference between the mean scores of the formal education group and the conversational education group was significant (p <0.05); and the use of an augmented reality conversational teaching style was more effective than the formal teaching method and led to better learning of the experimental sciences.

    Conclusion

    According to the collected data and the results of the analyzes, the learning outcomes of the group trained with augmented reality application in the form of formal education were significant with the control group. On the other hand, the results of the comparison of the group that received training from the augmented reality application in the style of dialogue training with the control group were significant. Also, the results of comparing the group that was trained with the augmented reality application in the style of conversational education with the group that were trained with the augmented reality application in the style of formal education were significant and, in general, the use of conversational style was more effective for learning.

    Keywords: formal education styles, convertional education styles, Augmented Reality, Learning, Experimental Sciences
  • S. Khazai, M. Arefi * Pages 467-482
    Background and Objectives

    With the advent of e-learning, the educational perspective has changed. Following these changes and the separation of learners by the e-learning courses, a sense of isolation and alienation has been created  which has even become a threat to learning in these courses. The dropout rate from e-learning courses is about 40% compared to that of 10% in university courses; In other words, more than 50% of learners drop out of online training centers. Challenges related to erosion and dropout have made student retention a determining factor in academic rankings, and this ranking ultimately supports credibility, academic rank, and the most important criteria for success for higher education institutions; therefore, the sense of presence was considered as an important factor because with the proper implementation of the sense of presence in the e-learning environment, not only the dropout rate was reduced but also it led to better learning of the learners. Therefore, the present study focused on translating  and validating  the Presence Questionnaire version 3 (PQ3) so that for the first time in Iran, by examining the factor structure, validity and reliability of the Presence Questionnaire tool, it can be used in various contexts of virtual learning environments.

    Methods

    The statistical population of this descriptive study included all students participating in virtual learning courses of Tehran universities in the academic year of 1399_1400 (2020-2021). Among these students, 330 Master’s and  PhD students were chosen through simple random sampling method. They responded using Witmer and Singer Presence Questionaire [26 but only 200 questionaires were analyzable.

    Findings

    Based on the results of exploratory factor analysis by principal component method, four main factors (that is, involvement, sensory support, interface quality, and adaptation/immersion) were extracted and selected according to the number of eigenvalues above 1. These four factors, with the power of 89.7 percent, explained the change in the total presence in virtual learning environments. The results of Cronbach's alpha test which was used to evaluate the reliability of the test showed that the whole tool enjoys a desirable consistency (0.98). The results of Cronbach's alpha for subscales ranged from 94.0 to 97.0. The results of confirmatory factor analysis to evaluate the construct validity showed that the questionaire structure had an acceptable fit with the data and all goodness indicators confirmed the suitability of the model.

    Conclusion

    Based on the results of the second order confirmatory factor analysis, the factors of involvement, sensory support, adaptation/immersion, and interface quality explained 69, 65, 89, and 71 percent of the variance of presence in virtual learning environments, respectively. Thus, the obtained results indicate the validity, reliability, and acceptability of the structural factors of the translated version of the presence questionaire  to be used in researches related to virtual environment among Iranian learners.

    Keywords: presence, Reliability, Validity, Standardization, virtual learning environments
  • M Akbari *, N. Javadi, M. Danesh Pages 483-498
    Background and Objectives

    E-learning is a method for designing, , editing, presenting, and evaluating education that utilizes electronic capabilities and facilities to aid learning that educational institutions and learners have welcomed over the past three decades. However, because of the COVID-19 epidemic, e-learning has become the focus of wider public and political attention. Therefore, the study of learners' behavior in confrontation with e-learning and its various dimensions have been taken into consideration. In this research, the authors investigate the factors affecting the user's continued use of e-learning by utilizing the Information Systems Success Model and Flow Theory.

    Methods

    The present study is descriptive-correlative in terms of data collection method and applied research in terms of purpose. The variables of this research have been studied using a standard questionnaire. Furthermore, in this study, sampling was done using designed questionnaires distributed and filled out both online and physically among virtual students admitted to three universities in 2019 and before that (Tehran, Allameh Tabatabai, and Alzahra) located in Tehran. Finally, about 450 questionnaires were distributed in person and electronically among the virtual courses’ students of these three universities among which 23 questionnaires were either not returned or returned without answers, and about 30 cases were deleted due to being incomplete. On the whole, data from 390 questionnaires were analyzed in this study. The obtained data were analyzed using SPSS and Smart PLS software.

    Findings

    The results of this study indicate complete confirmation of the four hypotheses and their significance (T-Value more than 1.96) and complete rejection of the four hypotheses (T-Value less than 1.96). Approved hypotheses include confirming the positive and significant effect of information quality on user satisfaction, service quality on user satisfaction, enjoyment on user satisfaction, user satisfaction on user, information quality on user intention, system quality on user intention, and enjoyment on user continues continuous intention to use e-learning systems. According to this analysis, the most influential factor in the user's continued intention to use e-learning systems is the user's enjoyment of using the e-learning system. In addition, enjoyment has the most significant impact on user satisfaction. The hypotheses that have not been confirmed include the effect of system quality on user satisfaction, the effect of concentration on user satisfaction, the effect of service quality on the user’s continued intention to use e-learning systems, and the effect of concentration on the user continued to use e-learning systems.

    Conclusion

    In this study, the researchers have evaluated and studied the main components affecting the subject of the study in the context of e-learning in Iran, specifically among students of virtual courses at three universities in Tehran. Researchers have identified satisfaction as the key factor influencing the user's continued intention to use e-learning systems. So, the researchers have have identified and studied the factors affecting user satisfaction in using e-learning. The satisfaction variable is considered as a mediating variable, and its impact on the user's continued intention to use e-learning systems has been examined. Among the factors affecting user satisfaction, information quality, service quality, system quality, enjoyment, and concentration have been studied. According to the results, system quality and concentration did not affect user satisfaction. Also, service quality and concentration on the user's continued intention to use e-learning systems have not been significant.

    Keywords: e-Learning, ISSM Model, Flow Theory, Tendency for continued use of e-Learning
  • M. Alizadehjamal * Pages 499-510
    Background and Objectives

    Farhangian University, by changing the attitude of student-teachers to the issue of education  as well as raising the level of specialized knowledge and professional skills of student-teachers, including the use of technology in all areas  can make fundamental improvements in educational approaches, curricula and methods of better education for students. In the meantime,  since mathematics  is one of the main courses for students in all levels of education, so special attention should be paid to the teachers who are responsible for teaching this course in both elementary and high school. On the other hand, one of the basic skills for the success of a math teacher in all areas of education, training, administration and professional development is the skill of familiarity with and application of technology. The integration of information and communication technology in the curriculum, especially in mathematics, and evaluating its effectiveness has always been one of the common concerns of those involved in the educational system; Therefore, the purpose of this study is to evaluate the performance of graduates of mathematics education at Farhangian University in terms of technology application from the perspective of managers based on the model of John Wales and Joseph Bundy.

    Materials and Methods

    The  research method, based on the applied purpose and data collection , was a descriptive survey type and the statistical population included  57 graduates of mathematics education at Farhangian University who  had  started teaching in schools of North Khorasan province in the academic year of  2017 to 2019. Due to the limited statistical population, all 57 people were evaluated in this study. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the evaluation axes of John Wales and Joseph Bundy models and was collected and completed  by school principals. After confirming the validity of the questionaire, its reliability was found to be 0.95, using Cronbach's alpha. In inferential statistics section, the t-test was used to analyze the data and generalize the results using SPSS - V23 software.

    Findings

    The findings of the study showed that graduates of the field of mathematics education at Farhangian University had a good performance in terms of using technology from the perspective of school principals in five of the six components of the model of John Wales and Joseph Bundy (that is, improvement and training, professional growth, human  relations,  administrative affairs, curriculum planning) and their performance score in these five components was higher than the average, but in another component (that is, assessment), they  did not have a good performance and their performance score in this component  was  lower than the average..

    Conclusion

    It can be concluded that the quality of performance of the graduates of mathematics education   from Farhangian University of North Khorasan has been favorable on average in terms of technology application from the perspective of school principals based on the model of John Wales and Joseph Bundy in a total of six components of improvement and training, professional growth, human relations, assessment,  administrative affairs, and curriculum planning. . On the other hand, due to the low score obtained in the evaluation component, it seems that more attention is paid to providing the course of "assessment and evaluation of learning mathematics " based on the skills of applying new technologies. Moreover, holding workshops on technology application  in the field of assessment  will help the graduates in the field of mathematics to achieve more familiarity and better performance in this area.

    Keywords: mathematics Education, Application of technology, Farhangian University graduates, performance evaluation
  • S. Norollahee, M. Nazarzadeh Zare *, M Mousavi Pages 511-524
    Background and Objectives

    The outbreak of the Coronavirus posed a serious crisis to commercial and educational organizations and institutions. In the face of such a crisis, the transition from face-to-face to virtual education was one of the strategies of educational institutions, especially schools, and this caused increased additional work pressure on teachers as one of the pioneers of the teaching-learning process. Thus, in the face of such a situation, school leadership plays a very effective role in increasing the efficiency of individuals and reducing the tensions caused by rapid environmental changes. One of the leadership styles that can help school leaders achieve this is to use of an ambidextrous leadership style. Ambidextrous leadership is a new type of leadership style that consists of two different spectrums of leadership behaviors and uses open and closed leadership behaviors in a balanced and complementary way to deal with environmental changes. Ambidextrous leadership is related to increasing organizational agility and performance and means the ability to use both hands with the same power. Ambidextrous leadership can have many effects on self-efficacy, job attitude, etc.; so, the research on the effect of this style of leadership has been considered by many researchers in recent years. Given the lack of research on this style of leadership, especially in educational settings in Iran, the need for doing such a study was felt. Accordingly, the main purpose of this study was to investigate the effect of ambidextrous leadership on teachers' job satisfaction and stress in virtual education with the mediating role of psychological empowerment.

    Methods

    To achieve this aim, the researchers used the correlational research method by structural equation modeling. The statistical population of the study included all primary school teachers in Takestan city. Considering the uncertainty of the actual number of teachers, we selected the maximum sample size (335 teachers) by using simple random sampling. Data collection was performed by using the ambidextrous leadership style questionnaire, the psychological empowerment questionnaire, the job satisfaction questionnaire, and the job stress questionnaire. Data analysis was performed by the statistical technique of structural equation modeling (confirmation path analysis) and Pearson correlation test in two statistical software SPSS and AMOS.

    Findings

    The findings of the study indicated the open leadership style on empowerment (0.637) had a significant and positive effect, the closed leadership style on empowerment(0.365) had a significant and positive effect, the empowerment variable on job stress (0.313) had a significant and negative effect, the closed leadership style on job stress (0.314) had a significant and negative effect, the open leadership style on job stress (0.449) had a significant and negative effect, the empowerment variable on job satisfaction (0.224)had a significant and positive, the closed leadership style on job satisfaction(0.350) had a significant and positive, the open leadership style on job satisfaction (0.235) had a significant and positive, also the job stress on job satisfaction (-0.327) had a significant and negative effect. Findings also revealed that the closed and open leadership style had an indirect and significant effect on job stress and job satisfaction through the empowerment variable, and the empowerment variable had an indirect and significant on job satisfaction through the job stress variable. In addition, the measurement and fit indices of the model also indicated the desirability of the model.

    Conclusion

    Overall, the results of the study showed that by using both ambidextrous leadership and empowerment in schools, we can reduce teachers' job stress and subsequently increase their job satisfaction. Therefore, this style of leadership can be used as a useful tool for effective leadership in schools.

    Keywords: Ambidextrous leadership, Job satisfaction, Job stress, Psychological Empowerment, Teachers
  • M. Maghsoudi *, F. Safaee, A. Hashemi Pages 525-538
    Background and Objectives

    Relying on e-learning in higher education is not a newly emerging phenomenon and has always been considered as a supplementary learning environment. But with the sudden outbreak of the Corona epidemic, the higher education system was shocked. Although the quality of this learning environment has been continuously assessed before, the main question is whether what was said before the Corona epidemic about the quality of e-learning and its capabilities is true in this era in which it is the only teaching and learning environment. Therefore, the purpose of this study was to investigate the quality of virtual education provided at Farhangian University during the Corona epidemic by relying on measuring the attitudes of educators and students in different fields of study.

    Methods

    In this research, the sequential mixed method was used. In order to collect quantitative data, two separate questionnaires were used for educators and students, which contained 15 and 19 questions, respectively, which measured their attitudes based on a Likert scale of five options. The original version of the educators' questionnaire was developed by Dillon and McLean [39] and the questionnaire developed by Patriot et al.,[40] was used for the students. In this study, the statistical population consisted of 713 students and 89 educators working in Farhangian University of Markazi Province. Participants in this study were selected through convinient sampling method. The questionnaires were distributed among 317 students and 36 educators from the departments of elementary education, counseling, special children education, physical training, English language and Persian literature, theology and information technology. After data collection, one-way analysis of variance was used to analyze the data. In addition, to collect qualitative data, interview questions were designed based on the results of quantitative data analysis, followed by interviews with 22 students (14 women and 8 men) and 12 students (6 men and 6 women). One of the volunteer educators participated in the interview from the above-mentioned training groups. After recording the interview sessions and implementing it, they were coded and categorized.

    Findings

    It was shown that the educators of different educational disciplines had a positive attitude and high satisfaction with virtual education in this period and there was no difference between the educators of different educational departments in this regard. However, the results showed that students generally had a negative attitude and low satisfaction with virtual education and there was a significant difference between their attitudes according to their field of study. To find out the reasons for these findings, the researchers decided to conduct a semi-structured interview. After analyzing the content of qualitative data obtained from interviews with educators and students, relying on the method of guided qualitative content analysis, it was found that the factors related to the virtual and multimedia education environment as well as participatory learning in shaping educators' attitudes and students is important. Similarly, in addition to these factors, the third factor, which is related to independent learning, played a role in shaping their attitudes and their level of satisfaction with education.

    Conclusion

    This research showed how much educators and students can have different opinions. Because, while the educators participating in this study had a positive attitude and satisfaction with virtual education at Farhangian University, students generally had a negative attitude towards it during the corona epidemic. Based on the findings of this study, qualitative data, multimedia education tools and insufficient use of group and participatory education have been the main weaknesses and the main causes of negative attitudes and relative dissatisfaction of students, as well as content design and curriculum. Lack of encouragement for students to learn independently was another reason for this dissatisfaction. According to the results of this study, it is suggested that in order to implement virtual education optimally, in addition to knowledge and skills, teachers should have a positive attitude and firmly convey this attitude to students. In addition, it is necessary to have adequate monitoring of the factors of school users (teachers), ICT, interface design (virtual education system), management, human-organizational resource support and evaluation during the course.

    Keywords: Virtual Learning, Farhangian University, attitude, Quality
  • Sh. Soleymani, Kh. Aliabadi *, I. Zaraii Zavaraki, A. Delavar Pages 539-551
    Background and Objectives

    The need for performance and autonomy in problem-solving styles of learning English grammar for students in the current knowledge-based world is essential. Therefore, the present study aimed to improve it under the flipped learning pattern.

    Methods

    The present study is applied and quasi-experimental research. The statistical population consisted of 380 people in a purposeful and accessible manner among all students registered in the Aladdin English Short-Term Specialized Training Center between 2018 and 2020. The criterion for selecting language learners was random substitution and exclusion criteria were the pre-test and post-test questionnaires where learners did not fully answer the questions or some items. Finally, the participants were 220 people divided into two groups, control (N=110) and experimental (N=110). To collect the required data, Cassidy & Long's (1996) problem-solving questionnaire was used with 24 questions set on a three-point scale (yes, no, and I do not know) measuring six factors. Participants in the control and experimental groups first completed the questionnaire as a pre-test. Then, the instructor used the usual teaching methods in the control group, which all instructors in language centers use Flipped classroom method was implemented in the experimental group. The instructor used this method for 16 months in 10 courses (5 courses for each experimental and control group). Each course consisted of 39 sessions of 90 minutes (58.5 hours), two sessions per week, or 20 sessions of 180 minutes (60 hours), one session per week held only on fridays by one instructor. The instructor asked students some questions about the previous lesson to measure their' knowledge and solve their problems at the beginning of the new session and took a pre-test based on the content of the new session. Researchers utilized a repeated measurement test and T-test of a sample to answer the research questions.

    Findings

    Findings indicated the effect of this teaching method on improving the students’ performance and autonomy in solving the problem of learning English grammar under the flipped learning pattern.

    Conclusion

    The results showed the value and acceptability of the pattern along with traditional teaching methods and its impact on the performance and autonomy of problem-solving styles of learning English grammar among the students. It seemed to increase learners' confidence, too. Implementing the same research in different courses of different academic disciplines is suggested for future research.

    Keywords: Autonomy, FLP, English grammar. Performance, Problem-solving styles
  • K. Taghipour *, F. Mahmoodi, M. Abbasi, M. Mohammadi Pages 553-570
    Background and Objectives

    Digital Divide refers to inequality in information and communication technology (ICT) which refers to inequality between the people who have access to digital technology and information and those who have very limited access or no access at all. Considering the fact that the Iranian education has entered the field of providing instruction in Corona pandemic conditions without having the necessary preparations and planning, examining the digital divide and knowing how to implement the instruction in these circumstances can improve the quality of instruction in schools. Accordingly, the current study was conducted with the intention of evaluating the amount of digital divide in the second secondary school education of Tabriz city in the condition of COVID-19 pandemic and identify the factors affecting it.

    Methods

    The descriptive survey research was used. The study population included all teachers and students of second secondary school education of Tabriz city in the second semester of the academic year of 2019- 2020 who were randomly selected using cluster-random sampling method in three schools from each of the five educational districts and the 12th grade class from each school.  The data were collected using the questionnaires of Hosseini et al. (2013), Gregg (2016), Zarei Zavaraki and Salemian (2015). The validity of the questionnaires was confirmed by experts in this field. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha coefficient for Hosseini et al. (2013), Grieg (2016), and Zarei Zavaraki and Salemian (2015) questionnaires which were calculated to be 0.796, 0.86, and 0.92, respectively. Multivariate Analysis of Variance, independent T-Test and Friedman Test were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that there is digital divide between the teachers of the five educational districts of Tabriz city only in the amount of access to ICT and the amount of the usage of computers during the day. However, there is a significant difference between students in five educational districts of Tabriz city in most dimensions of digital divide, access to ICT, the usage of computers during the day and the year, and the level of their skills in using ICT. Teachers, as compared to students, have more access to ICT in most educational districts of Tabriz, but students' attitudes, skills, and their usage of ICT is better than those of the teachers in most districts of Tabriz city. According to the results related to the effective factors on the digital divide from the perspective of the teachers, the shortage of technical, financial, and economic equipment, cultural, motivational- educational weakness, and the shortage of management and planning infrastructures have been identified as the most important and effective factors on creating the digital divide in second secondary school of Tabriz City.

    Conclusion

    According to the findings, the digital divide is evident in the second secondary school education of Tabriz city. It is essential that the Ministry of Education, in addition to equipping schools, sets up ICT centers in the disadvantaged areas for better access of teachers and students to ICT, as well as providing ICT-related skills training courses.

    Keywords: Digital Divide, ICT, Instruction
  • F. NARENJITHANI *, M. Keramati, M. Hosseinisohi Pages 571-589
    Background and Objectives

    One of the most crucial objectives of education systems is to respond to students' learning, social and emotional needs, particularly in critical situations. Over the past two years, the coronavirus pandemic (COVID-19) has been one of the most significant recent crises in education systems. As a result, most educational institutions are temporarily locked out, and many turn to e-learning. Although e-learning for some reasons such as; easy access at any time and place and reducing stress in the Covid-19  are gaining popularity; however, criticisms such as weaknesses in student evaluation,  harm interpersonal communication and its reduction, have been caused that receiving opinions, lived experiences and stakeholders' perceptions about the quality of teaching-learning in universities and evaluating its effectiveness has become one of the essential concerns for core stakeholders of education systems. If the teaching-learning process is not practical, it may affect students' sense of belonging to the university, their sense of worth, and even their mental and physical health, so evaluating the effectiveness of teaching-learning (especially in the electronic environment) situations is more important.  It can reduce some of the challenges we have today. Therefore, to evaluate the effectiveness of the process in the electronic environment, it is necessary first to define the concept and then identify the primary and critical factors affecting its successful implementation. At the same time, we live in an age where we deal with a huge bulk of knowledge and information. Everyday technological advances are increasing; consequently, teacher-centred education systems are no longer able to meet the learning needs of students. Therefore, paying attention and reinforcing the individual skills of learners such as self-monitoring, self-assessment, self-directed learning leads the individuals to pursue and learn what they need to know. Therefore, given the problem and its importance, this study was conducted to explain how effective e-learning based on self-directed learning was in the pandemic Corona crisis.

    Methods

    The research methodology is applied in terms of objective, and representations of data collection are descriptive-correlational. The study population consisted of all graduate students from the University of Tehran who studied between 1399 and 1400. Using the Cochran formula and stratified random sampling, 377 persons were selected as the statistical sample. The tools for collecting the required data included the elf-directed Learning Questionnaire and the e-learning effectiveness questionnaire. Content and construct validity were used to evaluate the e-learning effectiveness and self-directed learning questionnaire. The results showed that the model had a good fit. Finally, to analyze the data in the present study, t-test (to determine the status of research variables), Pearson correlation coefficient (to examine the simple relationship between research variables), stepwise regression, and finally confirmatory factor analysis (for validity), Structure and explanation of the role of variables) were used.

    Findings

    The results showed that 1) the self-directed learning and effectiveness of e-learning status are higher than average from the students' point of view. Among the components of self-directed learning, learning, motivation has the highest value, 2) self-directed learning and its components have a positive and significant relationship with the effectiveness of e-learning. Among the components of self-directed learning, learning motivation, planning, and executive abilities are the most related ones to the effectiveness of e-learning, and finally 3)  the result of stepwise regression indicates that self-directed learning and its components can explain about 30% of the effectiveness of students 'e-learning.

    Conclusion

    Therefore, since self-directed learning is an essential factor in learning effectiveness and improving the quality of students' learning in e-learning, students' self-direction programs can be strengthened in the form of strategies such as self-management training, self-regulation, increasing learning motivation, management, and planning in the implementation of teaching-learning activities in the e-environment and interpersonal communication skills and student interaction and participation. Learners who regulate their learning with specific targeting, monitoring, and planning strategies are better developed and more effective, but this seems more important in the e-learning environment. Perhaps this is because, in the e-learning environment, the learner is more responsible for his learning than in any traditional learning environment and should have more self-control and management.

    Keywords: self-directed learning, e-learning effectiveness, students, covid-19
  • T. Sabbagh Hasanzadeh *, H. Nakhaee Pages 591-604
    Background and Objectives

    E-learning as a direct consequence of the integration of technology and training has emerged as a powerful learning media, especially using the Internet technologies. Electronic learning is the use of remote communication technology to provide information for training and learning, which has become a new paradigm for modern education with the development of information and communication technology. The quality of e-learning is dependent on the size or the extent to which technology, interactions, content and services allows the learner and the teacher to work in accordance with their expectations in the learning environment and get satisfaction. Increasing the capabilities of e-learning and the possibility of realizing educational goals in this way  depend on considering its various dimensions and aspects  and paying attention to the factors influencing the e-learning system. By using the electronic content, a wider spectrum of the students' senses is involved in the  teaching-learning process and learning process is deeper and the motivation of the students is higher. The purpose of this study was to investigate the relationship between the quality of school education services  and the success of the e-learning systems with the perceived mediating role of satisfaction among the primary school male students in the first region.

    Methods

    The research method of this study is applied in terms of purpose and in terms of the method and nature of the research is a descriptive study of correlation type. The statistical population of the study consisted of approximately 9,000 male students of the fifth and sixth grade of primary school in the first region of Mashhad  among whom 369 students were selected as statistical sample size, using Cochran sampling formula. The random sampling method is available. The most important research tool was a questionnaire. The research questionnaire  was derived from the research of Al-Ferries and colleagues. The formal and content validity of the questionnaire was examined and its compatibility was confirmed in the research of Al-Ferries and their colleagues. In the research of Al-Ferries  and colleagues, the reliability of the questionnaire was obtained, using Cronbach's alpha coefficient of 85%. AMOS and SPSS software were used to analyze descriptive and inferential data.

    Findings

    According to the findings of the research, it can be said that the perceived satisfaction has an indirect and mediating effect on the dimensions of the quality of educational services and the perceived usefulness of the electronic learning system of the students. Moreover, the indirect effect of the perceived satisfaction in the relationship between the quality of the educational services and  the application of the students' electronic learning system was approved.

    Conclusion

    The results of the study show that  if the quality of school training has a desirable quality from different dimensions and the students can adapt themselves to the e-learning system, they will have a feeling of more perceived usefulness and effectiveness . The more satisfied are the students in various training services that they receive  (that is, high-quality technical system, teacher quality being up-to-date and  knowledgeable, the quality of comprehensive and accurate information and educational system support)  , the more they are most likely to use the e-learning system as the user. user more.

    Keywords: Quality of educational services, success of e-learning systems, students', perceived satisfaction
  • R. Vahab Ahari, A. Zamani *, M. Pouratashi Pages 605-618
    Background and Objectives

    Organizational learning culture, job enthusiasm, and human resources are the most important factors in the development of an organization. Culture affects all human behavior and actions in all matters. Learning is effective in the survival and development of the organization. Manpower is known as a valuable and central asset for the organization. Due to the special circumstances of the present age, the importance of e-learning is felt more than ever. On the other hand, employees' desire for their job is one of the factors affecting the success and survival of the organization. Accordingly, this study has assessed the dimensions of organizational e-learning culture and its relationship with job enthusiasm of Shahid Rajaee Teacher Training University staff.

    Methods

    This research is of descriptive correlational type with a practical purpose. Seven hypotheses were formulated to achieve the research goal. The statistical population included all university staff of 300 people. The statistical sample was selected using the random sampling method. To determine the sample size, the Morgan table was used, based on which 169 people were selected. The main tool of data collection to answer the research hypotheses was two standard questionnaires. The standard organizational learning culture questionnaire to evaluate the organizational e-learning culture consisted of 21 items out of seven components on a 5-point Likert scale and the standard job enthusiasm questionnaire to assess the job enthusiasm of university staff with 17 items out of three components with a 5-point Likert scale. Their validity was confirmed by experts and Cronbach's alpha coefficient of the questionnaires was 0.96 and 0.93, respectively. Out of 169 questionnaires distributed, 154 questionnaires had complete information that were finally analyzed. To select the appropriate statistical test and express the normal or abnormal data of the Kolmogorov - Smirnov test and to analyze the data in inferential statistics due to non-normal distribution of data from non-parametric (Spearman correlation coefficient) with the help of SPSS 24 software was used.

    Findings

    The research hypotheses in the inferential statistics section were analyzed using the Spearman correlation coefficient. The results showed that the correlation coefficient of all components of organizational e-learning culture with job enthusiasm of university staff was positive and significant, which were: creating continuous learning 0.467, promoting inquiry and dialogue 0.476, team learning 0.438, shared systems 0.455, empowering people 0.536, system connectedness 0.494 and provided leadership 0.430. The highest correlation coefficient was related to the empowering people component. Also, the correlation coefficient between all components of organizational e-learning culture and job enthusiasm was reported to be 0.537, which showed that there was a positive, significant and moderate correlation between the two variables.

    Conclusion

    The findings showed that organizational e-learning culture increases job enthusiasm and the relationship between organizational e-learning culture and job enthusiasm is positive and meaningful. Job enthusiasm helps to cultivate a positive learning culture in the organization, and in this way, in addition to maintaining human capital, organizations have motivated, responsible, and engaged employees. Therefore, improving and strengthening the culture of organizational e-learning can improve the job motivation of employees and cause organizational effectiveness.

    Keywords: Electronic organizational learning culture, Job enthusiasm, Shahid rajaee teacher training university
  • M.S. Movahedifar, M. Taghvaee Yazdi *, Mohammad Salehi Pages 619-634
    Background and Objectives

    Today, the creation of shared value between institutions, organizations and businesses is one of the important factors of economic growth and business development and improving stakeholder relations. Therefore, this study aimed to design and validate a tool to measure shared value creation in technology businesses with a practical purpose. The main goal of the researcher in the present study was to answer this question: what are the dimensions of the common value creation evaluation tool for technology businesses? The study further attempted  to design and validate psychometrics co-value creation tools for technology businesses.

    Methods

    The research adopted a mixed method (grounded theory). Qualitative statistical population consisted of CEOs and board members in the field of information technology and technology businesses and new technology-based businesses. Through purposeful sampling method in accordance with the law of saturation of opinions, 14 people were selected. Statistical community in the qantitative part included more than 2773 companies active in the information technology industry, which are available on the website (www.ictkey.ir) and, consequently, the same number of top and senior managers; Also, due to lack of accurate transparency of information about the statistical community and considering the sample size formula without a statistical population in terms of proportion of 408 first, second and third tier managers working in the field of technology businesses, especially in the field of IT&ICT and new areas of technology, the public and private institutions or companies in Tehran were included by simple random sampling. The primary tool was extensive study of theoretical foundations, previous research, related articles and interviews with experts, which eventually led to the design of the initial questionnaire. Then, face validity and quantitative and qualitative content were examined and its reliability was determined by Cronbach's alpha method and combined reliability with a value above 0.7. Finally, the confirmatory factor analysis of the mentioned tool was confirmed using SPSS21 and Samartpls3 software.

    Findings

    Findings indicate that in formal and quantitative validity content, the effects score of items less than 1.5 and content validity ratio less than 0.62 and content validity index less than 0.79 were removed, which included categories such as internal and external stakeholders, mental integrity and agreements, social psychology, resources and benefits, foresight & futurism, win-win cultural feature, analysis, initiation and pioneering. The results of confirmatory factor analysis test showed that the dimensions of shared value creation include 12 dimensions describing: interactive processes, technology performance/ functionality, customer focus, sustainable value, co-creation requirements, value creation, culture, decision making, economics, value learning, Policies and rules and regulations, opportunities and indicators include 28 components such as needs assessment/needs building, participation and production of shared value, satisfaction and indexable, operation of smart tools/tools, paradigm/technological view, customer, service-based, Based on continuous processes, and model and strategy, social and legal areas, infrastructure, information acquisition and sharing, policy/governance, value generation and absorption, stimulus, benefit sharing, cultural variable, online and up-to-date proposing system, financial, optimal consumption, investors, defining and applying the concept of value, university and higher education, fostering creative manpower, protecting intellectual property, government support policies, motivating and brainstorming individuals, creation opportunities.

    Conclusion

    In evaluating the validity of the structure, the factor load value of all items, appropriate values above 0.4, the reliability of both criteria (Cronbach's alpha, combined reliability), all dimensions above 0.7, the mean extracted variance and all dimensions greater than 0.5 were obtained and approved. Finally, the findings of this study indicated that the designed tool included 12 dimensions and 28 components that had appropriate and strong credibility and reliability and can be used to assess the joint co-creation of value in technological businesses for business excellence and development and creating a new business and economic environment.

    Keywords: Creating shared value, Validity, reliability, questionnaire, Tool Making, co-value creation
  • V.S. Vahedi * Pages 635-646
    Background and Objectives

    Reverse classroom strategy is one of the new teaching-learning methods that has been able to attract the attention of many researchers and experts in recent years and is presented as a solution to overcome the problems and challenges. In addition, in the field of English language teaching, many experts have recently focused on teaching-learning strategies as an effective factor in language learning. Today, many specialists believe that learning language skills alone does not guarantee the success of language learners and the development of self-directed language learners is of high importance. The aim of the present study was to investigate the effect of flipped teaching of learning strategies (cognitive and meta-cognitive) on learners' speaking proficiency and self-regulation.

    Methods

    This study was quasi-experimental using pre-test/post-test design consisting of experimental and control groups. The participants of this study included 120 intermediate language learners who were homogenized and divided into three experimental groups and one control group. The first experimental group was taught learning strategies (cognitive and metacognitive) through flipped classroom along with teaching the usual textbook at the institute. The second experimental group was taught the institute textbook through the flipped classroom method without combining the teaching of learning strategies. The third experimental group, while teaching the textbook, were taught learning strategies (cognitive and metacognitive) through the traditional classroom. The students of the control group were taught the textbook in the usual traditional way and not being taught any of the learning strategies. In order to assess speaking proficiency of the participants at the beginning and end of the treatment, common institute speaking tests that were designed based on the content of the textbook were used. The validity of the instrument was reviewed and confirmed by several experienced language instructors of the institute. The reliability of the instrument was measured by Cronbach's alpha and was reported to be 0.88. The learners' self-regulation was also assessed by the self-regulation questionnaire designed by Bofard et al. (1995). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and two-way ANOVA.

    Findings

    Findings showed that flipped teaching of learning strategies had a positive and significant effect on improving students' speaking proficiency. The results also showed that the independent effects of two variables, i.e. flipped teaching and learning strategies on the level of self-regulation of learners were significant, while the interaction of these two independent variables was not significant. Furthermore, according to the results of Tukey post hoc test for the effect of flipped teaching method and also teaching learning strategies, it was found that the difference between the mean scores of self-regulations of all groups in relation to flipped teaching method and also teaching learning strategies was significant.

    Conclusion

    As a consequence, it is recommended to integrate CALL into traditional language classes in order to reach better learning outcomes. In addition, English learners mainly complain about the lack of interaction in the out-of-classroom environment, and flipped classrooms can address this need by providing interactive out-of-classroom communication environments.

    Keywords: Flipped Teaching, Learning strategies, Speaking proficiency, Self-Regulation
  • B. Salimi, Y. Namvar *, A. Rastgoo, T. Soleimani Pages 647-659
    Background and Objectives

    The efforts of today's societies to keep up with the increasing changes in the field of technology have been extended to the field of education. The speed of change and development of technologies and its impact on educational processes, along with the challenges and opportunities of using new technologies have been witnesses in the realm of education. The purpose of this study is to investigate the effects of new technologies on future educational trends based on review studies on external resources, internal resources and interviews with educational experts.

    Methods

    This research has been done with a qualitative approach and content analysis method. The statistical population includes documents, articles, dissertations, video lectures and educational conferences, research projects and reports related to the research topic and accessible in the last two decades, as well as the results of semi-structured interviews conducted with 20 experts in the field of education in Ardabil province, Iran. The data are qualitatively coded, analyzed and categorized in a three-step "content analysis" method.

    Findings

    Findings of this study were compiled under the two main themes of "positive impact of technology on education" and "challenges of technology and education"; the first main theme was classified with 40 sub-themes and the second main theme with 34 sub-themes.The need to pay attention to the effects of technology on individual structures and opportunities, reducing costs, automated solutions and increasing efficiency, improving the teaching process, etc. can be part of the sub-themes obtained under the main theme of "positive impact of technology on education.” Also under the theme of challenges of technology and education, sub-themes of non-compliance of existing standards with emerging standards, the need for new ways and infrastructure to transfer education in future schools, cross-border technology, Internet expansion, culture-startup, how management of complexity and uncertainty, the state of adhesion and the influence of technology in the culture of society, etc. were obtained.

    Conclusion

    Attending to and planning for a systematic change in the future education system can be inferred from the findings of this study.

    Keywords: educational space, new technologies, educational trends, two-way interaction, smart learning